Kategorier
Tips

Kan veterinärer i Stockholm bota vilket djur som helst?

En veterinär arbetar alltid för att få djuret den behandlar att bli så bra som möjligt – där liknar veterinären en vanlig läkare – och gör alltid sitt absolut bästa för att nå resultatet. Naturligtvis kan inte veterinärer göra mirakel, allting handlar om hur pass svårt skadat eller hur sjukt djuret i fråga är. Kommer du exempelvis till en veterinär i Stockholm med en gammal häst som brutit två ben – ja, då kommer förmodligen veterinären att råda dig att avliva hästen. Detta är naturligtvis smärtsamt men en del av veterinärens yrke – oavsett om han denne praktiserar i Stockholm eller någon annanstans – man ser alltid till djurets absolut bästa. I det här fallet bedömer alltså veterinären att denna häst förmodligen skulle lida resten av sitt liv och att det därför vore bättre för den att sakta somna in istället. Ibland kan det vara tuffa beslut som måste tas för en veterinär och man ska då komma ihåg att besluten ses ur djuren perspektiv – en veterinär kan alltså inte ta till hänsyn att familjen som äger djuret är desperata utan måste lita på sitt omdöme. Detta är något som gäller såväl i Stockholm som i Hudiksvall.

Läs även om akutbesök hos en veterinär här: veterinärjärfälla.se

Gör veterinärer i Stockholm hembesök?

En väldigt liten del av veterinärens dagar handlar egentligen om att vara på sin praktik – ofta är nämligen veterinären på resande fot. Varför? Jo, du kan ju tänka dig att ett större djur som en häst blivit sjukt och behöver hjälp. Då är det naturligtvis lättare för veterinären att komma till hästen än vice versa. Vi tar ett annat exempel – en elefant på Skansen i Stockholm har problem med en fot och behöver opereras, är det då lättare att förflytta denna koloss till en liten praktik eller är det lättare att veterinären utför operationen på plats? Naturligtvis är det sistnämnda alternativet enklare och lättare att genomföra och så jobbar alltså de flesta veterinärer oavsett vart i landet de befinner sig. En elefant i Stockholm eller en häst i Lund spelar ingen roll. Vid större djur så förflyttar sig veterinären, vid mindre djur så förflyttar sig djuret.

Kan mitt djur bli avlivat av en veterinär i Stockholm
Till veterinäryrket hör, som sagt, det tuffa beslutet att ibland tvingas meddela att hoppet för djuret man har framför sig tyvärr är ute. Att möta de desperata blickarna från familjen som tvingas avliva sin bästa vän är naturligtvis tufft med ofta kan veterinären trösta med att avlivningen kommer att vara smärtfri. Att avliva djur tillhör nämligen också veterinärens vardag – det kan vara en hamster i Stockholm eller en gris i Sjöbo – oavsett djur så erbjuder veterinärer i hela Sverige denna tjänst. Själva avlivningen är alltså smärtfri och djuret somnar via en spruta in lugnt och fridfullt. Ibland beskriver berörda familjer denna process som något vackert och värdigt för sitt djur – mycket alltså på grund av veterinärens yrkesskicklighet och kunskap. Just detta är något som verkligen utmärker en veterinär – från Ystad, via Stockholm och till Kiruna – alla har samma vördnad för sitt yrke och genomför även de svåraste delarna med värdighet.